1. Domů
  2. Příběhy
  3. I léto se SIA má vítěze – každý si odnesl něco

I léto se SIA má vítěze – každý si odnesl něco

Slavnostním večerem se ve středu 24. září v historické budově České spořitelny v pražské Rytířské ulici završil letní akcelerační program, kterého se účastnili naši letošní vítězové a několik finalistů. V soutěžních prezentacích týmy […]

Slavnostním večerem se ve středu 24. září v historické budově České spořitelny v pražské Rytířské ulici završil letní akcelerační program, kterého se účastnili naši letošní vítězové a několik finalistů. V soutěžních prezentacích týmy ukázaly, jak se jim daří a kam se za léto posunuly. Ocenění si odnesli bratři Slavíčkové s projektem Koala Phone (mobilní prostředí vstřícné pro starší uživatele) a tým projektu Rekola (sdílení kol ve městě). Vítězi jsou však nejen ti, kdo odešli s poukázkami ze závěrečného večera. Během letních workshopy každý tým načerpal  řadu užitečných postupů a triků, jak svůj projekt posouvat v realizaci dál. 

2014-09-24_SIA_highres-98

Kdo bude na závěrečném večeru oceněn, o tom rozhodovali dvě různé poroty, sestavené jen pro tuto příležitost. Jednu cenu udělovali mezi sebou samotní soutěžící, kteří hlasovali o tom, kdo si podle nich nejvíce zaslouží odměnu za letní aktivitu. Druhou cenu za přesvědčivost a propracovanost projektu předali porotci z řad partnerů soutěže – Vojtěch Orlický za finančního partnera letního programu rodinu Orlických,  Jakub Mareš za pořadatele Impact Hub Praha a Jiří Maňas za Českou spořitelnu, našeho hlavního partnera. Vítězové si odnesli šeky na 10 000 Kč a tříměsíční členství v Impact Hubu Praha.

2014-09-24_SIA_highres-100

Letní akcelerační program SIA byl otevřený vítězným týmům i několika finalistům a skládal z pravidelných workshopů zaměřených na experimentování a ověřování nápadů a projektů, se kterými účastníci v SIA uspěli. Cílem bylo odhalit případná rizika a nedostatky dřív, než tito začínající podnikatelé do svých projektů vloží spoustu času, energie a peněz. Lektor Jan Veselý je proto během celého léta prováděl metodou „Lean Startup“. Na každém setkání navíc předávali své znalosti i odborníci z oblastí, které jsou pro úspěšný rozjezd startupů nezbytné.

453C8245

Úvodní Bootcamp (24. a 25. 6. 2014)

Vše začalo koncem června dvoudenním Bootcampem, kde se týmy daly dohromady se svými mentory a vyzkoušely si první testování v terénu, když vyrazili za svou cílovou skupinou ověřovat, jestli jejich „nabídka“ odpovídá „poptávce“.

Bootcamp mentori 4_805x400

Týmová spolupráce (15. 7. 2014)

Zkušený trenér a mentor Aleš Pokorný z PwC na dalším workshopu účastníkům radil, jak udržet tým pohromadě, jak to udělat, aby spolu vydrželi pracovat, aby ustáli nejen radost z úspěchu v SIA, ale i slabší chvíle, které při rozjezdu jejich společensky prospěšného podniku nevyhnutelně přijdou.

2014-07-15_SIAworkshop-15

Rizika (31. 7. 2014)

Další workshop se konal podle scénáře Honzy Veselého a účastníci se zde učili, jak definovat rizika, která jejich projekt ohrožují, a jak se s nimi pomocí dobře mířených experimentů vypořádat.

2014-07-31_SIAworkshop-16

Obchodní dovednosti (13. 8. 2014)

Petr Pouchlý na svém workshopu sypal z rukávu triky a zkušenosti s uzavíráním obchodů a prodejem. Účastníci se mohli dozvědět, co znamenají tajemné zkratky B2B, B2C, CRM, proč se s nimi moc netrápit a jak to dělat jinak nebo jak v obchodě funguje „ruské kolo“.

2014-08-13_SIAworkshop-3

Finanční plánování (4. 9. 2014)

Jak si sestavit finanční plán, jak zacházet s „cash flow“ a kdy nastává „bod zvratu“ účastníkům vysvětlila Markéta Jechová z PwC na příkladu firmy, která vyrábí a prodává dřevěné montované domky.

453C8384

Prezentační dovednosti (17. 9. 2014)

Umět svůj projekt představit a přesvědčit o svém řešení posluchače, ať už jsou to spolucestující ve výtahu, posluchači na konferenci nebo investoři na „Dni D“ – to musí umět každý, kdo chce svůj projekt někam dotáhnout. Poradit jako na to přišli našim účastníkům odborníci na slovo vzatí Marcela Janíčková, Lukáš Břéďa a Lukáš Hrdlička.

2014-09-17_SIAworkshop-10

Mentoring

Důležitou součástí akceleračního programu bylo zapojení mentorů, z většiny z řad společnosti PwC. Každý tým se na začátku léta dal dohromady s jedním mentorem nebo mentorkou, kteří mu pak pomáhali se směřováním projektu a radili v odborných otázkách. Tímto moc děkujeme všem, kdo se do mentoringu zapojili:

Silke Horáková
Martin Medek
Robert Tůma
Lukáš Zugar (PwC)
Miroslav Pavlas (PwC)
Pavla Žížalová (PwC)
Markéta Jechová (PwC)
Pavel Holan (PwC)

2014-09-24_SIA_highres-25

Slavnostím večerem, kde se předávaly dodatečné ceny, skončil letošní ročník Social Impact Award v ČR. Vítěze čeká ještě mezinárodní setkání v Bratislavě s ostatními oceněnými z dalších zemí, kde se SIA koná (kromě ČR také Chorvatsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Slovensko, Švýcarsko).