1. Domů
  2. Příběhy
  3. Zvítězila městská farma, hudební zkušebna a společenská hra!

Zvítězila městská farma, hudební zkušebna a společenská hra!

Vítěznými projekty letošního ročníku jsou: Herba Fabrica – první pražská softwarově řízená městská farma, která pro pěstování zeleniny a dalších plodin využívá moderní hydroponické postupy a zároveň „zabydluje” jinak nevyužité […]

Vítěznými projekty letošního ročníku jsou: Herba Fabrica – první pražská softwarově řízená městská farma, která pro pěstování zeleniny a dalších plodin využívá moderní hydroponické postupy a zároveň „zabydluje” jinak nevyužité industriální prostory, Melogee – sdílená hudební zkušebna, kde si lidé budou moci vyzkoušet pod odborným vedením různé hudební nástroje a Olá – desková společenská hra, která propojuje svět nevidomých se světem vidomých.

Všichni tito výherci získávají ocenění ve výši 1 500 eur od Nadace České spořitelny a poukázky na 3 500 Kč na tiskové služby od Copy General. Všechny oceněné projekty také odjíždějí na mezinárodní setkání Social Impact Award do gruzínské Tbilisi, kde představí své projekty i v mezinárodním plénu.

Herba Fabrica
Společenská hra Olá
Melogee

Cenu veřejnosti si odnesl projekt Uptee, který vdechuje nový život starému textilu a mění jej tak v nové módní kousky. V online hlasování získal 376 hlasů. Celkově se hlasování zúčastnilo 798 lidí, kteří jednotlivým projektům udělili 2394 hlasů.

Uptee

Na jaře letošního roku se do Social Impact Award přihlásilo více než 21 projektů, z nichž porota vybrala do letního akceleračního programu 10 týmů: Herba Fabrica, Melogee, M.arter, NAHAKU, Společenská hra Olá, Rupert, Smeshbag, Sociální bistro Střecha, Tutory a Uptee. Z těchto finalistů v průběhu září porota vybrala nejlepší mladé sociální inovátory České republiky.

Projekty byly hodnoceny podle těchto kritérií: společenský dopad, inovativnost, realistické plánování a progres v rámci akcelerace. „Do Social Impact Award se hlásí projekty, na kterých je vidět zápal mladých lidí a jejich zájem o změnu ve svém okolí. Z našich prvních projektů, jako je třeba Czechitas nebo Pragulic, za několik let vyrostly společnosti špičkové úrovně. Na jejich příkladu je vidět, že společensky prospěšné podnikání se v Česku úspěšně prosazuje, když se do něj pustí aktivní a schopní lidé,” říká Jakub Mareš z Nadace České spořitelny, jednoho z hlavních partnerů akceleračního programu.

V průběhu večera byla také udělena cena patrona programu, společnosti Fundlift, kterou získal tým projektu Herba Fabrica a uděluje jim možnost získání financování za výhodných podmínek v případě, že se projekt Herba Fabrica dostane do potřebné obchodní fáze. Cena byla předána z rukou ředitele společnosti, Radka Musila.

Akcelerační program Social Impact Award je založený na sérii workshopů, mentoringu a konzultací, ve kterých se mladí lidé učí principům podnikání. Cílem celého vzdělávacího programu je odhalit případná rizika a nedostatky projektů, a pomoci jim s nastartováním podnikatelské kariéry. Na každém setkání jim předávají své znalosti odborníci z oblastí, které jsou pro úspěšný rozjezd startupů důležité: týmová spolupráce, sales, marketing a PR, finanční a prezentační dovednosti, tvorba webových stránek a podobně.

Důležitou součástí akceleračního programu je mentoring, který již od roku 2012 poskytuje poradenská společnost PwC ČR. Každý tým měl po dobu konání akceleračního léta svého odborného konzultanta. Do letošního ročníku se zapojilo celkem 24 mentorů, kteří sdílením svého know-how pomohli startupistům směřovat jejich společensky prospěšný nápad ve fungující byznys. „Již 7 let jsme hrdým partnerem soutěže pro mladé inovátory, se kterými se dělíme o naše znalosti. Tato spolupráce je pro nás smysluplná jednak díky tomu, že stojíme u zrodu nových firem, které pomáhají v rozvoji naší společnosti, a také protože si naši odborníci mají možnost rozšířit své znalosti a dostat se k projektům, s nimiž se běžně při své práci nesetkají,“ říká Lucie Jakubíčková, koordinátorka firemní odpovědnosti v PwC ČR.

Vyhlášením skončil sedmý ročník Social Impact Award, jehož snahou je podporovat mladé lidi s nápady, které řeší společenské a environmentální problémy podnikatelskou cestou. V uplynulých letech jím úspěšně prošly projekty jako je NázNak, Bezobalu, Pragulic, Czechitas, Lepší senior nebo Centrum terapie autismu. Social Impact Award je jedinečným   akcelerátorem pro rozvoj společensky prospěšného podnikání mladých lidí ve světě a působí ve více jak 30 zemích světa.

Další ročník Social Impact Award odstartuje na jaře 2019, kdy budou probíhat workshopy ke společensky odpovědnému podnikání na vybraných vysokých školách v České republice.