1. Domů
  2. Příběhy
  3. Novinky od finalistů Social Impact Award 2012 z České republiky

Novinky od finalistů Social Impact Award 2012 z České republiky

Léto nám končí a my jsme slibovali, že vám prozradíme, jak postupují naši finalisté v naplňování svých projektových plánů. Tento slib rádi plníme a přinášíme ty nejčerstvější informace o tom, kam […]

Léto nám končí a my jsme slibovali, že vám prozradíme, jak postupují naši finalisté v naplňování svých projektových plánů. Tento slib rádi plníme a přinášíme ty nejčerstvější informace o tom, kam se jednotliví finalisté za první čtvrtletí od vyhlášení výsledků soutěže dostali.

Pro začátek je nutné zdůraznit, že jestli toto léto někdo prohýřil a strávil nic neděláním, tak to určitě nebyli zástupci finálových projektů Social Impact Award z České republiky.
Během léta jsme je měli možnost sledovat při práci a společných setkáních v Hub Praha a není projekt, který by se alespoň z části neposunul dál.

Pádným důkazem tohoto tvrzení jsou projekty, které nedosáhly na finanční odměnu ani v jedné z kategorií a k plnění projektových  plánů  je motivuje pouze jejich vlastní vůle a nadšení. Zejména to platí pro tým projektu Superděti. Ten se během léta rozrostl o nové členy, začal budovat spolupráci s několika organizacemi, které mají zkušenosti s prací s jeho cílovou skupinou klientů a vypracoval první žádosti na podporu do několika grantových řízení. Kromě toho začíná budovat svou síť dobrovolníků a vytrvale shání vhodné prostory pro realizaci plánovaných aktivit.

Ani zástupci dvou zbylých nepodpořených projektů Dobrovolník² a Bezobalu.org neseděli s rukama v klíně. V Dobrovolníkovi² se věnovali hlavně vylepšování svého business plánu a vůbec celého konceptu jejich projektu. Zároveň připravují testovací verzi svého portálu a spolu s ním i transformaci jejich projektu v obecně prospěšnou organizaci.
V Bezobalu.org zas kromě vylepšování projektových plánů pracují na designu loga a obalů ve kterých chtějí nabízet svůj sortiment.

Nyní se dostáváme k projektům, které pro svou činnost získaly vítězstvím v jednotlivých kategoriích finanční podporu, a u kterých se tak během letních měsíců očekávala ještě větší aktivita. Ani ty nás nezklamaly, ale právě naopak již oba výrazně nakročili k realizaci svých cílů.

Projekt Pragulic – poznej Prahu jinak se stal mediální hvězdou. Kromě článků na internetu a v tištěných médiích se o jejich nápad zajímal rozhlas i televize. Členové týmu však neusnuli na vavřínech a kromě dobývání mediálního prostoru dotáhli do zdárného konce jak založení občanského sdružení, tak nábor a výcvik svých turistických průvodců a již v srpnu zahájili zkušební provoz. V současné době již probíhají regulérní prohlídky, které si může zájemce objednat na webových stránkách.
Kromě zdokonalování prohlídek pracují nyní členové týmu na vylepšení vzhledu a anglické verzi výše zmíněných stránek.

Český vítěz hlavní ceny SIA – projekt Malá škola sociálního podnikání se nyní jmenuje Podnikavá škola a nejdůležitější novinkou je určitě smlouva s Gymnáziem na Vítězné pláni, kterou by měli společně s partnery školy brzo společně uzavřít a tím oficiálně odstartovat aktivity projektu na škole. Podnikatelský plán již vedení školy odsouhlasilo, nabízené produkty a služby jsou připraveny a momentálně již probíhají první setkání s žáky a zaměstnanci školy. Členové týmu rovněž pracují na průběžném doplňování již zprovozněných stránek projektu.

Jak tedy můžete vidět, tak se věci, které přeď pár měsíci ještě ani nebyly na papíře, pomalu stávají skutečností a my držíme palce, ať zástupcům projektů vše vychází a případné nezdary je neodradí od plnění svých plánu měnit svět okolo sebe.

O dalších novinkách vás samozřejmé budeme dále informovat!