1. Domů
  2. Příběhy
  3. Shrnutí prvního ročníku Social Impact Award v ČR

Shrnutí prvního ročníku Social Impact Award v ČR

Čas letí, léto se přehouplo do své druhé poloviny a než se rozběhnou přípravy na další ročník Social Impact Award, chtěli bychom udělat krátké shrnutí ročníku uplynulého. Byl to pro […]

Čas letí, léto se přehouplo do své druhé poloviny a než se rozběhnou přípravy na další ročník Social Impact Award, chtěli bychom udělat krátké shrnutí ročníku uplynulého. Byl to pro nás ročník premiérový a předcházelo mu plno otazníků a očekávání takže je takové bilancování určitě na místě.

Vůbec první impuls k zapojení do soutěže přišel od Petra Vítka, jednoho ze zakladatelů Hub Praha. Soutěž pro něj představovala ideální způsob, jak představit mladým lidem společensky prospěšné podnikání a nabídnout jim alternativu ke standardní kariérní cestě. Přinesl tento nápad do Hubu, kde se snaží tyto alternativní cesty k podnikání podporovat a společně s Lucií Lankašovou, aktivní sociální podnikatelkou, začali loni na podzim s přípravami.
Vše pak už šlo ráz na ráz a 22. února letošního roku jsme s lehčí nervozitou z toho, zda se u nás setká soutěž se zájmem, celé klání slavnostně zahájili.
Pocity nejistoty byly brzy zažehnány, jelikož na úvodní setkání dorazilo okolo 70ti návštěvníků a s postupujícím časem jsme zaznamenávali čím dál větší zájem o dění v soutěži. Dokladem toho jsou například naše webové stránky, kde jsme během průběhu soutěže zaznamenali přes 12 tisíc unikátních návštěv.

Během březnových workshopů, na kterých jsme pomáhali účastníkům s tím, jak přejít od formulování nápadu až k vytvoření prakticky udržitelného projektu, jsme registrovali
více než 60 osob. Řada návštěvníků se zúčastnila akcí opakovaně a dle zpětných vazeb převládala s programem spokojenost a dle vyjádření účastníků jim získané poznatky pomohly v dalším plánování jejich projektů.

V prvním dubnovém týdnu jsme pak ukončili příjem soutěžních projektů a bylo započato důkladné hodnocení.
Z celkových 115 podaných projektů ze všech pořadatelských zemí se v České republice přihlásilo 32 projektů, do kterých bylo zapojeno téměř 90 osob, převážně studentů z českých vysokých a vyšších odborných škol. Projekty se zaměřily na nejrůznější společenské problémy a aktivity a jejich pozitivním rysem bylo zejména to, že se z velké části jednalo o kvalitní nápady s velkým potenciálem pro úspěšnou realizaci. Těší nás, že řada účastníků v této realizaci dál pokračuje a to i přesto, že ne všichni z nich postoupili do finálové části soutěže.

Vraťme se ale k hodnocení. Česká porota stejně jako ta v Rakousku a Rumunsku vybrala z přihlášených projektů pět finalistů, kteří postoupili do závěrečného kola, které už se odehrávalo pod taktovkou poroty mezinárodní.
V průběhu jejího hodnocení přišlo i na hlasování veřejnosti – Community voting. Zde měl každý možnost vybrat si z jednotlivých zemí svého favorita a dát mu svůj hlas. V České republice jsme zaznamenali o hlasování velký zájem a dohromady jsme registrovali 3700 unikátních hlasů. Z lítého souboje pak vyšel jako vítěz projekt Pragulic – poznej Prahu jinak.

I mezinárodní porota zvládla svou přetěžkou úlohu a tak vše dospělo ke zdárnému konci.
1. června jsme tak mohli během slavnostního finále, které proběhlo ve vídeňském Hubu, oznámit čtyři vítěze letošního ročníku. Jak již jsme několikrát prezentovali, jsme moc rádi, že se ve vítězné čtveřici umístil i český projekt Malá škola sociálního podnikání (fungující nyní pod názvem Podnikavá škola).

Celkově můžeme říct, že se premiéra Social Impact Award v České republice povedla. Ukázalo se, že společensky prospěšné podnikání dokáže mladé lidi oslovit a hlavně, že je zde spousta lidí, kteří mají chuť něco dělat s věcmi okolo sebe a nebojí se jít jinou nevyšlapanou cestou. Všechny tyto věci nás motivují k tomu, abychom v pořádání soutěže pokračovali a samozřejmě také pracovali na tom, aby byly další ročníky ještě zajímavější a s modelem společensky prospěšného podnikání se seznámila co nejširší veřejnost.

To všechno by se samozřejmě neobešlo bez našich partnerů, kolegů a vůbec všech lidí, kteří nám s organizací soutěže pomáhali.  Poděkovat musíme především našemu hlavnímu partnerovi České Spořitelně, našim mediálním partnerům v čele s Českým rozhlasem, agentuře Weber Shandwick, která nám pomohla s vydáváním a šířením tiskových zpráv, Fakultě Humanitních Studií UK, společnosti PwC a všem hostům našich workshopů, kteří předali zúčastněným řadu důležitých rad a zkušeností, členům poroty, kteří na sebe zodpovědně vzali nelehkou úlohu rozhodnout o tom, kdo se nejvíce přiblíží k výhře a mnoha dalším organizacím či jednotlivcům bez kterých by bylo pořádání soutěže mnohem složitější.

Všem vám zároveň doporučujeme, abyste zůstali s námi, protože toho máme ještě hodně před sebou. Již brzy vás například budeme informovat o pokrocích, které dělají naše soutěžní projekty (u některých jsou to spíše poskoky).
Přejeme vám krásný zbytek léta!

Push The Button Change the World!