1. Domů
  2. Příběhy
  3. V Praze otevřelo první „hudební fitko”. Přijďte si zahrát

V Praze otevřelo první „hudební fitko”. Přijďte si zahrát

Holky z Melogee věří, že na hudební nástroj může hrát každý, a proto se rozhodly otevřít první sdílenou zkušebnu hudebních nástrojů. Princip je jednoduchý – nemáte doma hudební nástroj nebo […]

Holky z Melogee vyhráli SIA 2018

Holky z Melogee věří, že na hudební nástroj může hrát každý, a proto se rozhodly otevřít první sdílenou zkušebnu hudebních nástrojů. Princip je jednoduchý – nemáte doma hudební nástroj nebo možnost na něj hrát? Jednoduše si vysněný nástroj rezervujete na určitý čas a pokud se chcete učit od profíka, tak vám ho děvčata pomůžou najít.

Usnadnit cestu ostatním
Samy hrají už dlouho a ví, kolik dobrého jim to přineslo. Proto se rozhodly zjednodušit přístup k nástrojům i dalším lidem. „Je spousta těch, kteří nemůžou trénovat, třeba aby nerušili sousedy nebo spolubydlící. Naopak ti, kteří se chtějí na nástroj teprve naučit, zase touží po tom si ho nejdříve vyzkoušet, než si ho pořídí domů. Obojí řeší Melogee,” vysvětluje princip zkušebny usměvavá Veronika Kynclová, jedna ze zakladatelek.

Piána, kytary nebo housle
Návštěvníci zkušebny mají na výběr opravdu širokou plejádu nástrojů a nástroje neustále přibývají. Pokud se vám domá povaluje nějaký nevyužitý, už víte, kam s ním. Melogee ale není jenom o instrumentech. „Naším záměrem je vybudovat hudební komunitu. Komunitu hráčů, kteří si pomáhají. Když někomu chybí parťák na hraní, nebo potřebuje radu od zkušenějšího, bude se mít kam obrátit,“ říká Blanka Pauerová, druhá zakladatelka.

Projekt ladí už od léta
S nápadem se zúčastnily programu Social Impact Award v Impact Hubu, do kterého přišly pouze s myšlenkou. Díky akcelerátoru uspořádaly několik hudebních workshopů a nakonec otevřely své první „hudební fitko”. Ve finále získaly jedno z ocenění a spolu s ní 1500 euro na rozjezd a mediální podporu.