1. Domů
  2. Příběhy
  3. Mrkací program, ráj kutilů nebo střešní zahrada... Kdo vyhrál SIA v Rakousku, Rumunsku a Slovensku?

Mrkací program, ráj kutilů nebo střešní zahrada… Kdo vyhrál SIA v Rakousku, Rumunsku a Slovensku?

Nápaditá řešení na společenské a ekologické problémy jsou zapotřebí nejen v České republice. Přečtěte si, s čím přišli vítězové Social Impact Award v ostatních zemích. Nebo si prohlédněte jejich soutěžní videa.       […]

Nápaditá řešení na společenské a ekologické problémy jsou zapotřebí nejen v České republice. Přečtěte si, s čím přišli vítězové Social Impact Award v ostatních zemích. Nebo si prohlédněte jejich soutěžní videa.

 

 

 

 

ZenDoo kindergarten (Rumunsko)

Tahle parta chce přestat reptat na to, že děti tráví příliš času hraním her na počítači nebo na mobilu a rozhodla se toho využít. Spolu s psychology a sociology připravuje hry a pohádky, které u dětí rozvíjí empatii, zábrany proti šikaně, společenské návyky a zodpovědnost.

946983_10151335442641887_1352740182_n

 

Werkstatt Meidling (Rakousko)

Kutilové všeho druhu, spojte se! Skupinka studentů architektury na vídeňské technické univerzitě odpovídá na rostoucí zájem o řemeslné techniky a produkty vlastní výroby. V opuštěné kancelářské budově ve vídeňské čtvrti Meidling proto plánují velkou dílnu, kde obyvatelé města budou moct uspokojit všechny své kutilské choutky, ať už je to pletení nebo výroba vlastního nábytku. Nebudou chybět ani praktické kurzy 3D tisku.

 

Farmama (Slovensko)

Taky je pro vás důležitější, jak okurky chutnají než jestli mají pravidelný tvar? A štve vás, kolik nezkaženého jídla přichází vniveč jen kvůli marketingovým strategiím obchodních řetězců? Pak vás trápí stejné věci jako dvojici studentů za projektem Farmama. Pod touhle hlavičkou chtějí obyvatele měst učit pěstovat si vlastní zeleninu na balkóně. Plánují také založit ukázkovou zahradu na střeše kancelářské budovy, kde by se zájemci mohli učit zahranické triky a získat inspiraci pro vlastní „střešní“ hospodaření.

 

Silver Linings (Rakousko)

Když se dá dohromady socioložka a etnolog, může z toho být dobrý nápad, jak zachovávat vzácné životní zkušenosti a vědomosti našich starších spoluobčanů. Senioři se mohou stát poradci mladých lidí i firem a pomáhat jim s tím, aby jejich aktivity nebo produkty byly životaschopné. Jejich mladším „učňům“ přijdou vhod dlouholeté zkušenosti z praxe a senioři se budou moct snáze bránit společenskému vyloučení po odchodu z pracovního koloběhu.

 

Quirect (Slovensko)

Chtěli byste pracovní pohovory absolvovat v pohodlí domova? To má umožnit služba Quirect. Interaktivní videoprogram nahraje odpovědi na předem dané otázky, které by pokládal případný zaměstnavatel. Nahrávku pak můžeme rovnou poslat spolu s životopisem. Dvojka programátorů, kteří za projektem Quirect stojí, si od takové služby slibují, že žadatelům o práci ušetří výdaje za cestu a dojednávání termínů a firmám, které hledají nové zaměstnance, usnadní vybírání.

923092_10151343319131887_683407300_n

 

Inotech (Rumunsko)

Sedmičlenný tým Inotechu chce otevřít pracovní prostor pro všechny, kterým záleží na ekologickém způsobu života a inovacích. Budou rádi poskytovat zázemí lidem, kteří se věnují různým tématům od vzdělávání, přes společenskou integraci, charitu až po recyklaci. Ve sdílené kanceláři Inotech se bude sedět například na opravených kancelářských židlích, které dostaly v rukou šikovných řemeslníků nový život.

 

TheaterFlucht (Rakousko)

Děti mají právo na volný čas, odpočinek, hry a kulturní život. Tak to stojí v Úmluvě o právech dítěte OSN. Ne všechny děti ale mají možnost toto právo uplatňovat. Zejména děti uprchlíků a mladí žadatelé o azyl jsou často odříznuti od kulturního života. Projekt TheaterFlucht proto v srpnu pořádá setkání malých imigrantů a Rakušanů, kteří budou společně dva týdny hrát divadlo a tančit. Poznají děti z jiných kultur a budou si moct procvičit, jak se dorozumět jinak než rodným jazykem. Děti azylantů tak budou moct být aspoň na chvíli především dětmi a sundat nálepku „uprchlík“.

 

eyeBlink (Slovensko)

Kdo celé dny kouká do počítače a pak ho pálí oči, ocení program eyeBlink. Zatímco běžně asi patnáctkrát do minuty mrkneme, při koukání na obrazovku je to až dvakrát méně. Naše podvědomé reflexy jsou totiž zmatené tím, že monitor svítí a my se soustředíme na práci. Způsobujeme si tak různá onemocnění, například syndrom suchého oka. Program eyeBlink pomocí webkamery sleduje, jak často mrkáme a když to není dost často na to, aby si oči odpočaly a zvlhčily se, dá nám znamení na obrazovce…

 

Cooperativa de arta (Rumunsko)

Dvojice kulturních nadšenců přichází s nápadem, jak podporovat umělce a neziskovky. Když si od nich koupíte originální tričko (pouze deset kusů se stejným motivem), dají polovinu výdělku vaší vybrané umělecké instituci (z oblasti divadla, filmu, hudby a literatury) a pětinu umělci, jehož dílo je otištěno na tričku. Kromě nového kousku do šatníku navíc dostanete volný vstup a slevy na vybrané kulturní akce, do knihoven, kaváren a muzeí.

 

getFarmer (Slovensko)

Čím dál víc lidí vyhledává zdravé potraviny, vyrobené a vypěstované v co nejbližším okolí podle kritérií bio-zemědělství. Také čím dál víc zemědělců se začíná tímto směrem orientovat. Mobilní aplikace getFarmer bude tyto dvě skupiny propojovat. Přímo do telefonu tak můžeme dostávat zprávy o tom, který farmář v okolí má pro nás zrovna na skladě pořádně červená rajčata a zahnuté okurky.

 

Buch-Piloten (Rakousko)

Taky jste vždycky chtěli vydat vlastní knihu? Projekt Buch-Piloten to umožňuje dětem a chce je tvorbou knih povzbudit k lásce k literárními a výtvarnému jazyku. Autoři projektu se řídí heslem, že jazyk je klíčem ke společenské integraci a tvořivost klíčem k sebevědomí. Děti se stávají „knižními piloty“ tím, že spolu se spisovateli a výtvarníky píší a ilustrují vlastní příběhy a druhý den svou práci dostanou svázanou v opravdové knize.

972328_10151341911636887_1495388443_n