1. Domů
  2. Příběhy
  3. Animi: aplikace, která pomáhá rozpoznat pocity

Animi: aplikace, která pomáhá rozpoznat pocity

Alexitymií neboli neschopností identifikovat a vyjadřovat emoce trpí asi desetina populace. Dlouho s tím nikdo nic nedělal, až jeden Čech vymyslel aplikaci, která pacientům pomůže se ve svých emocích zorientovat a správně komunikovat s ostatními.

Bolek Kerouš začal po rozchodu s přítelkyní přemýšlet, co dělal ve vztahu špatně: „Uvědomil jsem si, že tam byly z její strany určité signály, že jsem emocionálně nepřístupný.“ V té době mu bylo dvacet a začal se problematikou zabývat víc do hloubky. A zjistil, že má alexitymii. Tedy onemocnění, kterým trpí asi 10 % populace a každý druhý člověk, který má nějakou duševní poruchu. „V podstatě jde o odpojení od emocí. Neschopnost identifikovat, pojmenovat, regulovat a vyjadřovat svoje pocity,“ upřesňuje Bolek Kerouš. Zhruba rok a půl se snažil o téhle nemoci zjistit co nejvíce informací a zároveň hledal způsoby, jak si pomoci sám – například pomocí meditace.  

O alexitymii se napsalo asi 5000 článků, přesto ji nikdo moc neřešil. Proč? „Dlouhou dobu byla popisována jako charakterový rys, z čehož vyplývalo, že problém – odpojení od těla a od emocí – je v podstatě nezměnitelný. To se ale na základě mých osobních zkušeností i vědeckých výzkumů ukázalo jako nepravdivé,“ vysvětluje Bolek Kerouš. Podle něj je současný systém duševního zdraví orientovaný na symptomy a přehlíží jiné problémy, které mohou symptomy vytvářet, zhoršovat nebo maskovat. „Terapeuti si s těmito lidmi často nevědí rady. Během terapie se ptají, jak se člověk cítí, jenže pacient to vyjádřit neumí. Takže se nikam neposouvají a terapie nebývá efektivní.“

Během toho, co se intenzivně snažil přijít nemoci na kloub, přišel s nápadem, který by mohl pomoci i ostatním. Vytvořit pomocníka do kapsy, takové Duolingo pro emoce, který lidem s alexitymií usnadní rozpoznat jejich pocity. A řešit různé životní situace s pomocí pokročilé technologie využívající umělou inteligenci.  

Jak to vše začalo?

Loni na jaře se přihlásil do programu Social Impact Awards, během kterého vytvořil první návrhy své aplikace. „V srpnu se pak vítězný návrh začal implementovat a začátkem listopadu jsme ho vypustili ven.“ Aplikace Animi nejprve uživatelům umožní jejich aktuální emoci identifikovat. A to na základě fyzických projevů a kompasu, jak se člověk cítí a kolik má energie. „Lidé s touhle nemocí vědí, jestli jim buší srdce, mají stažené hrdlo nebo napětí v těle. Také dokážou poznat, jestli mají hodně nebo málo energie a jestli je to příjemné nebo ne. Na základě těchto uvedených signálů jim aplikace ukáže, o jakou emoci by mohlo jít. K dispozici bude brzy i encyklopedie emocí, která popíše, jak a kdy se která emoce projevuje.“

Uživatel si zároveň povede deník, který mu pomůže vytvořit si emoční schéma. „Aby příště věděl, že podle těchto projevů prožívá pravděpodobně tuhle emoci. A jak by měl komunikovat, aby třeba předešel tomu, že to bude druhou stranou špatně pochopeno. Může si i vyplnit dotazník a zjistit aktuální skóre alexitymie. A každý měsíc test zopakovat a sledovat své pokroky na cestě k emočnímu uvědomění,“ popisuje Bolek Kerouš. Aplikace navíc může posloužit i během terapie, kdy se terapeut snaží zjistit, co pacient cítí a z jakých důvodů.

Globální potenciál aplikace

Bolek Kerouš spolupracuje s odborníky, kteří se alexitymií zabývají. V plánu je i vytvoření kurzu, jak si člověk s touto nemocí může pomoci sám. Aplikace zatím funguje v angličtině a je zdarma. Výhra v Social Impact Awards pokryla autorovi projektu část nákladů a během programu poznal nové lidi, kteří jedou na podobné vlně.

Podle Anny Hašlarové, programové koordinátorky Social Impact Awards, stojí velká část společensky prospěšných projektů mladých podnikatelů právě na aplikacích a technologiích. „V posledním ročníku jsme měli vedle Animi třeba i Tinder pro mámy nebo chatbota pro duševní zdraví.“ Podle ní dnešní mladí už ani tolik nesní o vybudování jednorožce, tedy startupu s tržní hodnotou přes miliardu dolarů, ale o zebře. „Zebra je podnikání, které má pozitivní dopad na celou společnost a řeší reálné problémy lidí. Roste i během krize, protože se umí přizpůsobit a odpovídá na aktuální potřeby trhu.“ Potenciální zebry se mohou až do 20. května 2023 hlásit do dalšího kola Social Impact Awards, pokud je jejich zakladatelům méně než 30 let, projekt není starší než jeden rok a zatím nezískal finanční podporu vyšší než 3 tisíce eur.

Bolek Kerouš cílí s Animi i na zahraniční trhy. A rozhodně na to má, shodla se porota Social Impact Awards poté, co jim svůj projekt poprvé odprezentoval. „Všem v porotě nám spadla brada. Jsem přesvědčená, že Animi má globální potenciál,“ konstatovala Pavlína Louženská, uznávaná mezinárodní mentorka.  

Máte taky nápad? Nenechávejte ho v šuplíku

Zaujalo vás, kam to Animi dotáhlo už během Social Impact Award? Jestli máte v hlavě nebo v šuplíku nějaký nápad, který řeší společenský problém, tak se neváhejte do letošního běhu přihlásit. Jsme otevřeni všem ve věku 15-30 let, bez ohledu na místo v ČR nebo vzdělání.

Další čtení o Animi App

Chceme problém vyřešit a zároveň to dělat eticky. Zakladatel Animi Bolek Kerouš míří za tím stát se zebrou a jednorožcem zároveň

Alexithymií neboli neschopností identifikovat a vyjadřovat emoce trpí asi desetina populace