1. Domů
  2. Příběhy
  3. Mladí lidé hrají v sociálním podnikání stále větší roli

Mladí lidé hrají v sociálním podnikání stále větší roli

Mladí lidé mohou přinést nové nápady a pohledy do společnosti i sociálního podnikání. I to je jeden z důvodů, proč Česká spořitelna podporuje Social Impact Award - inkubační program pro mladé inovátory ve věku 15 - 30 let od jeho samého počátku v České republice.

Jelikož stála Česká spořitelna u samých začátků české verze Social Impact Award, může vidět a reflektovat postupný vývoj, který se za více než 11 let v programu udál. “Hodně mladých lidí přichází s digitalizací a online řešením věcí, které nás dříve ani nenapadly řešit digitálně,” říká Andrea Studihradová, CSR manažerka České spořitelny. 

Úspěšný příklad digitálního projektu

Příkladem úspěšné digitalizace může být projekt Animi, který v minulém roce získal Cenu poroty. Animi řeší pomocí digitální aplikace problémy s alexithymií, kterou zakladatel Bolek Kerouš začal po rozchodu s přítelkyní řešit sám u sebe. Po výhře v SIA se Bolek zúčastnil boot campu Seed Starteru od Spořky a díky tomu pak také v roce 2023 vyrazil se svou aplikací do Sillicon Valley.

Animi App se stala také jedním z oblíbených projektů Spořky z minulého ročníku Social Impact Award. Na projektu oceňují odvahu Bolka Kerouše jít na trh s vlastní kůží a řešit problém, který sám zažil, a to natolik efektivně, aby pomáhal celé řadě dalších lidí v celosvětovém měřítku díky digitálnímu řešení.

Nejpalčivějším problém je (ne)ochota řešit věci, které se dějí kolem nás

Jako nejzávažnější problém Spořka vnímá neangažovanost lidí ve svém okolí a jejich nechuť řešit problémy, které se jich přímo dotýkají. Ať už se jedná o drobné věci až po aktivní zapojení ve svém regionu, ve kterém lidé žijí, a i proto mezi jejich programy patří například program Silnější hybatelé. Druhým palčivým problémem podle Magdalény Větrovcové, která má v České spořitelně SIA na starosti, je přílišný pragocentrismus, díky kterému trpí některé z odlehlejších regionů v mnoha oblastech. Cílem snah Spořky by mělo být, aby se tyto regiony stávaly lepším místem pro život a rostla i psychická pohoda a radost ze života u jejich obyvatel.

Co může mladým lidem SIA přinést?

Zapojit se do dalšího ročníku Social Impact Award by Magdaléna i Andrea rozhodně doporučily. Pokud si na něj mladí účastníci vyhradí léto a dají tomu maximum, mohou díky mentoringu, workshopům i seminářům získat neocenitelné informace a zkušenosti. Mohou tak následovat cestu úspěšných projektů, které už SIA prošly v minulosti, jako např. zmiňované Animi nebo Rekola či Czechitas. 

Zajímavým a přínosným aspektem je i mezinárodní propojení, které díky SIA Summitu získá nejlepší projekt. Na mezinárodním setkání se vítězný projekt potká s dalšími úspěšnými projekty z 18 zemí světa, naváže cenné kontakty a má možnost se na problémy podívat i jinou perspektivou přesahující region střední Evropy. 

Porotcovské dilema

Na závěr jsme se ještě zeptali Magdalény Větrovcové, jak hodnotí svou zkušenost s porotcovským křeslem, ze kterého letos spolu vybírala finalisty SIA. Říká k tomu následující: ”Člověk má sílu rozhodnout, jakému sociálnímu problému a jeho řešení přisoudí větší váhu nad ostatními a to není lehké. Je dobře, že porota je složena z více lidí a je tak pestrá z hlediska oborů, genderu i věku. Více lidí se tak rozhodne, že daný problém a jeho řešení, který projekt zpracovává, má opravdu velkou důležitost pro společnost.”

Přiznává také, že není potřeba vybírat projekty jenom na doplnění, protože se jich hlásí dost kvalitních (letos celkem 24, do finále postupuje následně jen 10) a je tak z čeho vybírat. Magdaléna dodává: “Někdy je mi líto, když kvalitní projekty, které řeší podstatné společenské téma nepostoupí, protože konkurence je vysoká.”

Další projekty České spořitelny

Spořka se kromě podpory Social Impact Award a zmíněných Silných hybatelů věnuje zejména rozvoji finanční gramotnosti, ale také podpoře sousedských aktivit v programu Dokážeme víc, který realizuje ve spolupráci s Nadací Via. Zájemci o svět akcelerátorů by si neměli ujít investiční fond Seed Starter, do jehož programů se následně některé z námi inkubovaných projektů hlásí. Pokud by vás zajímaly další aktivity České spořitelny, mrkněte na jejich newsletter