1. Domů
  2. Příběhy
  3. Nekrachni je průvodcem ve světě financí pro středoškoláky. A výjimečný v tom, že ho tvoří jejich vrstevníci

Nekrachni je průvodcem ve světě financí pro středoškoláky. A výjimečný v tom, že ho tvoří jejich vrstevníci

Maria Šimůnková se s Jakubem Rychlým seznámila během finále soutěže Středoškolák roku. Společně vymysleli projekt, který bude studentům středních škol pomáhat s finanční gramotností. Jejich jazykem a způsobem, na jaký jsou zvyklí.

„Během Středoškoláka roku jsme se začali s Jakubem bavit o tom, co nás štve a co nás zajímá. A došli jsme k názoru, že středoškoláci nemají žádné praktické znalosti o fungování financí,“ popisuje Maria. V té době jí bylo sedmnáct a jejímu novému parťákovi osmnáct. Jakub už byl s financemi ostřílenější: v necelých šestnácti letech požádal o zplnoletnění a od té doby si vyzkoušel jak klasické zaměstnání, tak vlastní podnikání.

Usoudili, že finanční gramotnost mladých je zajímavé téma, a vymysleli k němu projekt. O měsíc později už se s ním hlásili do středoškolské soutěže Soutěž a podnikej, během které si prošli různými fázemi počínaje ověřením toho, jestli je jejich nápad životaschopný. „Existujeme hlavně díky naší mentorce Karolíně Krámkové. Nedopadli jsme nijak hvězdně, nedostali jsme se ani do celostátního kola. To ona nás nakopla a držela v tom, že to nemáme vzdát. Dodnes je členkou naší správní rady,“ upřesňuje Maria.

Pustili se do akceleračních programů po hlavě

Projekt Nekrachni následně prošel dalšími akceleračními programy, aby oba zakladatelé získali ještě více pohledů na věc. Jedním z nich byl i program Social Impact Awards, který pomáhá mladým lidem do 30 let rozjet společensky prospěšné podnikání. „Během Social Impact Awards jsme se ujistili, že jdeme správným směrem a chceme být neziskem. Nekrachni jsme pak oficiálně založili koncem léta 2021,“ dodává Maria. Jejich projekt začal postupně získávat podporu velkých firem, například České spořitelny, která společensky prospěšné projekty intenzivně podporuje. Nekrachni se tak mohlo začít raketově rozvíjet.

Zkraje dělali oba zakladatelé většinu věcí sami, postupně to ale přestali zvládat. Na projektu momentálně spolupracuje 36 lidí včetně několika vývojářů a studentů Akademie Michael, kteří jim pomáhají s natáčením videí a produkcí. Založili také dozorčí orgán složený z pěti středoškoláků, kteří dávají Marii a Jakubovi zpětnou vazbu k celé činnosti Nekrachni. „My jim zároveň pomáháme s jejich projektem – chtějí natáčet podcast, ve kterém budou zpovídat odborníky z finančního světa.“ Tahle dozorčí rada mladých se skládá vesměs ze studentů víceletých gymnázií, kterým je kolem 16 let. Má se také pravidelně obměňovat, aby bylo Nekrachni pořád schopné správně oslovovat cílovou skupinu a zároveň získávalo nezávislý názor zvenku.

Nekrachni se snaží hravou formou vzdělávat středoškoláky i žáky základních škol v oblasti finanční gramotnosti. V aplikaci najdou uživatelé lekce o nejrůznějších tématech, od obecnějších až po konkrétnější – třeba kryptoměny nebo daně. Mohou také odebírat newslettery nebo Nekrachni sledovat na TikToku a dalších sociálních sítích. Cílem je komunikovat tak, aby to bylo pro cílovou skupinu srozumitelné a atraktivní. „Jsme ti, co umí mluvit s Generací Z, protože jsme Generace Z,“ konstatuje Maria. Spolupracují i s dalšími středoškoláky, například se středoškolskými debatéry. A když hledali člověka na TikTok, v inzerátu rovnou uvedli, že mu musí být mezi 15 a 18 lety a musí na tuhle sociální síť aktivně koukat alespoň 2 až 3 hodiny týdně.

Andrea Studihradová z České spořitelny, jedna z porotkyň Social Impact Awards, vzpomíná, jak byla původně trochu skeptická. „Programů podporujících finanční gramotnost je totiž celá řada. Ale Maria a Jakubem dokázali svůj projekt neuvěřitelně posouvat – k praktickému využití a na míru mladým. Dnes je Nekrachni jedním ze stálých partnerů Nadace České spořitelny, z čeho mám obrovskou radost.“

Podle Anny Hašlarové, programové manažerky českého zastoupení Social Impact Awards, stojí velká část společensky prospěšných projektů mladých podnikatelů právě na aplikacích a technologiích. „V posledním ročníku šlo například o vítězný projekt Animi, aplikaci, která pomáhá lidem s alexytimií. Nebo o Tinder pro mámy či chatbota pro duševní zdraví.“ Podle ní dnešní mladí už ani tolik nesní o vybudování jednorožce, tedy startupu s tržní hodnotou přes miliardu dolarů, ale o zebře. „Zebra je podnikání, které má pozitivní dopad na celou společnost a řeší reálné problémy lidí. Roste i během krize, protože se umí přizpůsobit a odpovídá na aktuální potřeby trhu.“ Potenciální zebry se mohou až do 20. května 2023 hlásit do dalšího kola Social Impact Awards, pokud je jejich zakladatelům méně než 30 let a na svůj projekt zatím nezískali finanční podporu vyšší než 3 tisíce eur.

Co je dalšího před Nekrachni?

Nekrachni letos hospodaří s rozpočtem 2,5 milionu korun a plánuje rozjet komunitu Nekrachni, kterou chce zapojovat do návrhů a výzkumu aplikace. Tým připravuje i další diskuze a přednášky, spolupracuje se studenty z univerzity v Rotterdamu a pracuje na tom, aby mohl materiály k Nekrachni publikovat i v open-source licenci v angličtině. V plánu jsou také semináře pro firmy o tom, jak mluvit s Generací Z o penězích. „Každým rokem je u nás 78 000 maturantů. A my si dali za cíl připravit do roku 2025 minimálně 50 % studentů na dospělý život,“ uzavírá Maria Šimůnková. A vůbec nevadí, že tým spolupracuje převážně na dálku, protože se v rámci Erasmu rozjel do celého světa.

Budete jako oni?

Máte také nápad? Chcete řešit problém, který trápí vás či vaše okolí? Do 20. května hledáme aktivní mladé lidi s nápadem, který řeší společenské problémy. Naučíme vás, jak z myšlenky udělat nápad a pomůžeme vám na cestě za úspěšný byznysem. Stačí se přihlásit.