1. Domů
  2. Příběhy
  3. 13. ročník Social Impact Award v Česku je v plném proudu

13. ročník Social Impact Award v Česku je v plném proudu

13. ročník mezinárodního inkubačního programu Social Impact Award je v plném proudu. V letošním roce probíhá již v 19 zemích světa, včetně České republiky. Počet účastnických zemí rozšířilo například letos i Mexiko. V České republice zůstává vše při starém, kde do samotné letní inkubace postoupilo 10 projektů mladých inovátorů ve věku 15 - 30 let z celé České republiky.

V rámci dlouholeté tradice pokračujeme v letošním roce i s našimi osvědčenými partnery, mezi něž patří Česká spořitelna, která je hlavním partnerem programu, společně s Erste Foundation. K ruce během celého programu mají jednotlivé týmy také zkušené mentory, mezi které patří nejen zaměstnanci České spořitelny, ale také dalšího finančního partnera, společnost SAP. Řady těch, které provádí projekty všemi nástrahami podnikání, doplňují pak mentoři z PwC.

Během léta čeká účastnice a účastníky také několik osobních setkání, stejně jako celá řada workshopů a seminářů na podnikatelské dovednosti od A do Z. Všem se tak dostane stejné šance přetavit myšlenky v reálné funkční podnikatelské či neziskové projekty, které se na začátku října mohou vydat na trh.

V říjnu pak vyvrcholí samotný program slavnostním vyhlášením, které proběhne 3. 10. 2024 od 18:00 v Impact Hub Brno. Představí se, stejně jako v předchozích letech, všechny projekty, ale pouze 3 z nich získají ocenění odborné poroty a následně vyrazí na mezinárodní setkání společensky prospěšných inovátorů do Německa.

Před samotným vyhlášením proběhne během září také oblíbené hlasování veřejnosti, které v minulých letech vyhrály například projekty Nevyhasni, Beggis nebo Řemeslow. Projekty během léta vytvoří prezentační videa a následně se budou ucházet i o vaši podporu během hlasování.

Které projekty postoupily do letošní inkubace?

Tříčlenný tým Safeli se rozhodl pustit do boje s pohlavně přenosnými nemocemi a jejich idea i přínos zaujal porotu natolik, aby se probojovali do finále letošního ročníku. Mezi další patří velmi akční tým Memoirist, který se rozhodl bojovat se ztrácející se historií a vyvíjí i za pomocí AI aplikaci, která pomůže efektivně tvořit paměti, (auto)biografie a další způsoby zaznamenávání lidských osudů a příběhů.

Lásku ke knihám a mezigenerační propojení si hýčká projekt Vášeň ke čtení, který díky předčítání maturitní četby v domovech seniorů propojí nejstarší s generací dospívajících. A pro rodiče s dětmi vytváří pracovní prostředí projekt Naše Hnízdo, který poskytne coworking i s dětskou herničkou v Orlové.

Nový život bude vdechovat starým gaučům tým OtočGauč z Ostravy, který opraví i neopravitelné a poskytne tak druhý život věcem, které by jinak skončily na skládce.

Poslat peníze na charitu a dál se nestarat. S tímhle přístupem chce zatočit tým Temporal, který díky technologiím chce zpřístupnit širší škálu informací, co se s dary děje.

Kroužek pro všechny, tak se jmenuje další z letošních finalistů. Jejich cílem je nabídnout bezpečné prostředí pro všechny děti s handicapem, kterým chce poskytnout skrze kroužky nejen dostatečné vyžití, ale i bojovat proti vyloučení a osamělosti.

ADHD Academy se zaměří na zlepšení života lidí s neurodivergencí. Poskytne jim prostor, aby lépe mohli využít své jedinečné schopnosti a více se poznat. To vše za podpory odborníků a dalších organizací zabývajících se tímto tématem.

Studentům se bude věnovat ještě jeden z projektů. Tím je Finesse, který cílí na zlepšení finanční gramotnosti u žáků základních škol a studentek i studentů škol středních. Nejen skrze přednášky, ale také skrze aplikaci, kterou chtějí vytvořit.

Desátým a posledním projektem, který je letos mezi finalisty, je projekt Zkratky života, který chce dát hlas těm, kteří ho nemají. S podcastem a svým týmem vyráží zakladatelka do vyloučených lokalit a dává zaznít názorům a postojům, které jsou často na okraji zájmu.

Buď u toho, kdo vyhraje letošní ročník

Doraz v říjnu na Galavečer do brněnského Impact Hubu a nenech si ujít letošní výherce, kteří budou měnit české podnikatelské prostředí. Přidají se tak k další více než stovce projektů, které prošly za 12 předchozích let Social Impact Award, jako jsou Rekola, Czechitas, Pragulic, Indiánky, Ke kořenům a další.